top of page

Kulturbåten

Från lägenhetspråm till arena för kulturevenemang i Borgå

Borgå Kulturbåt ligger i Borgå å, ca 1,5 kilometer från Borgå centrum. Kaunis Veera var ursprungligen en lägenhetspråm som hussatte trävaruhanterare. Dess förra ägare, Jocke Lybeck, en välkänd kulturperson, omvandlade båten till sitt hem. 

 

Idag har pråmen fyra nya ägare: Leo Kylätasku, Robin Lybeck, Per Hytönen och Emmi Valve. I och med ägarbytet har pråmen fått ett alldeles nytt liv som arena för kulturevenemang. En scen har byggts på stranden intill båten, och själva fartyget hyrs ut till bl.a. mötes- och residensbruk. 

Rakennus Kreera Oy Ab

Varför valde du att vara med och sponsra Kulturskeppet i Borgå?Jag blev verkligen förälskad i ditt liv och rörelse och den magiska miljön i skogen vid fartyget förra sommaren och jag ville också ekonomiskt uppmuntra lite så att en sådan verksamhet skulle vara lönsam och kunna utvecklas.

Berätta kort om ditt arbete.Min verksamhet är, enkelt uttryckt, ett enmansbyggföretag för vilket det är viktigt att göra ett noggrant och bra arbete. Det gör mig särskilt glad när jag får göra något lite "speciellt" och jag försöker uppmuntra mina kunder att ta djärva beslut, även när det kommer till färgval. Det finns redan tillräckligt med vitt, grått och svart. Att arbeta med trä ligger mig varmt om hjärtat.

Vad betyder kultur för ditt företag?Kultur i alla dess former är viktigt och har alltid fascinerat och fascinerat mig. Jag har inte de här presenterna själv, men jag är en utmärkt konsument inom detta område. Jag kan inte betona bättre vad kultur betyder för ett företag – jag tror att kultur är en väsentlig och betydelsefull del av samhället och därmed för mitt företag.

jaskanen_soikkeli.jpg

Länkkvarn

Varför valde du att vara med och sponsra Kulturskeppet i Borgå?Vi har följt fartygets liv i flera år. Vi tycker att det var jättekul att fartyget fick ett nytt liv som Kulturfartyg.

Berätta kort om ditt arbete.Vi är ett företag från Borgå, som verkar som ett turistföretag i Mäntyharju, upplevelser på en gammal bruksgård i Linkkumylly. Vi bor i stugor, jurtor och Tentsile-tält, men vi verkar även som kajak- och kanotuthyrningsföretag. Vi är 14 km från nationalparken Repovede och Mäntyharjus centrum.

Vad betyder kultur för ditt företag?Vi har hållit flera kulturevenemang här i Linkkumylly; utställningar, konserter, stand-up... Kultur är viktigt för oss och Kulttuurilaivas första konsert, där Kuuhullu uppträdde, har förblivit ett underbart minne. Kvällen var så full av stämning.

Hur kommer man med i Kultuurbåtens gemenskap?

Vill du vara med och organisera evenemang eller underhålla platser? Vi behöver många slags hjälpande händer, från biljettförsäljning till trädgårdsarbete och renoveringsarbete. Vi förväntar oss att våra volontärer är över fjorton år och har en gemenskapsinställning. Volontärer får gratis inträde till alla spelningar i sommar! Fyll i volontärformuläret och kom med!

Kultturilaivan tanssilattia
bottom of page